VILLA NISKAVAARA

 

KallioTaivaan auto kaartoi Tikkalan kylään, Korpilahdelle ensi kerran syyskesällä 2013. Kohteeseen ja ’Niskavaaran Isäntään’ tutustuminen tuotti ensi kädessä suunnittelutilauksen ja myöhemmin neuvottelujen jälkeen kohteen kivi- ja vihertöiden toteutuksen kesällä 2014.

Suunnitteluvaiheessa haasteena oli luoda massiiviselle, hirsirakenteiselle vapaa-ajan asunnolle ympärilleen arvoisensa ’Kruunu’. Laajalla rinnetontilla pääosa kulkuväylistä oli jo asfaltoitu aiemmin. Lisäksi rakennuksen toiselle sivulle oli ’suomalaisjapanilaista’ tunnelmaa luotu isohkolla koristesepelialueella jota rikkoivat sinne tänne sirotellut kauniit luonnonkivet. Luonnonkiveä oli käytetty ennestään myös tehtyihin pengerryksiin sekä mm. sisääntuloportille jota kauniinrujot graniittipylväät vartioivat.

 

KallioTaivaan tehtävänä oli tukea olemassa olevia elementtejä, järkevöittää rannan rakenteita ja porrastuksia sekä tuoda lisää viihtyisyyttä pihaan. Haastatteluhetkissä ’isännän’ kanssa ilmeni hänen henkilökohtainen kiinnostuksensa liuskekiviä kohtaan – kahta yllytystähän ei Harrille tarvittu …

 

… alettiin suunnitella kotimaisesta Oriveden tummasta fylliitistä pengerrysmuureja, kulkua ohjaavia muureja, portaita sekä käytäviä rannan tuntumaan.

 

Lisäksi olemassa olevia nurmi- ja heinikkoalueita korvattiin laajalti monipuolisilla pensas- ja puuistutuksilla, kuntalla, siirtonurmella sekä maksaruohomatolla. Pensasalueita rajaamaan asennettiin punaista

graniittinupukiveä kaareviin linjoihin, tiettyjä rajauksia viimeisteltiin myös samanlaisella sepelillä jota tontilla oli jo käytetty aiemminkin.

 

Kohde oli toteuttajalleen erittäin monipuolinen ja laajuudessaan haastava. Oikeat työvaiheiden organisoinnit näyttelivät kokonaisuudessa isoa osaa - rannan tukimuureista ja kuntta-asennuksista lähdettiin ’peruuttamaan’ kohti tontille johtavaa porttia istutuksien ja nupukiviasennuksien ’kera’.

 

Onnistuneen ja erittäin tyylikkään lopputuloksen kautta kohteella kelpasi lähteä kilpailemaan Viherympäristöliiton valtakunnalliseen ’Vihertaitaja 2014’ -koitokseen. Onnistumisesta kertoo se, että alan ammattilaisten arvostelema kohde saavutti ’Yksityispihat’ -sarjassa  Vihertaitaja 2014 Kunniamaininnan. Maininnan perusteissa oli korostettu erityisesti liuskekivitöiden ammattimaista ja taidokasta toteutusta.

 

- Harri

KallioTaivas © 2014